Op 1 juni was in Amsterdam de aftrap van de Keti Koti maand. Bij de opening zei de burgemeester in zijn toespraak dat het sinterklaas en Zwarte Pieten feest een feest voor iedereen zal worden.
Op 1 juni werd, zoals ieder jaar, de keti koti maand geopend in Amsterdam. Dat gebeurde voor de ambtswoning waar burgemeester van der Laan in woont. De hele maand juni staat, voor onder andere de Surinamers, in het teken van het afschaffen van de slavernij, wat de naam Keti Koti draagt. De hele maand door worden er evenementen georganiseerd in teken hiervan.
Keti Koti Evenementen
Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis.
Het Keti Koti maand is in het leven geroepen door Stichting Eer en herstel. Tijdens de Keti Koti maand worden er meerdere evenementen georganiseerd. Er zijn muzikale evenementen, debatten, er is educatie en een excursie. Op 14 juni is er bijvoorbeeld een excursie naar Middelburg in Zeeland. Omdat de slavenhandel vanaf daar werd gevoerd.
” Ik sta het hele jaar door stil bij het slavernij verleden, want ik word nog steeds gediscrimineerd om mijn huidskleur. Eigenlijk moet er een keti koti jaar zijn “
De opening
De opening van de Keti Koti maand werd voor de woning van de burgemeester gehouden, omdat er bordjes hangen die de geschiedenis van de slavenhandel aangeven. De woning van de burgemeester was toen het huis van één van de grootste slavenhandelaren. Toen heeft die slavenhandelaar het huis geschonken aan de stad Amsterdam en daar woont de burgemeester nu in. Tijdens de openingen hebben Anousha Nzume, Kno’Ledge Cesar, Kunta Rincho, Mevr Melenberg, Eggie Lindhorst en Burgemeester van der Laan een toespraak gehouden.
Zwarte Piet
Tijdens zijn toespraak zei de burgemeester dat het Sinterklaas en Zwarte Pieten feest een feest voor iedereen zal worden. De burgemeester bracht dit ter sprake, omdat hij wist dat de aanwezigen het Zwarte Pieten karikatuur niet op prijs stellen. Één van de toesprekers, Kunta Rincho, is initiatiefnemer van de campagne Zwarte Piet Niet.
“De burgemeester heeft mij daarmee verrast, maar ik dacht wel dat hij ons daarmee provoceert,” vertelt Roy Groenberg, ook wel bekend als Kaikusi. Hij is één van de initiatiefnemers van de Keti Koti maand.
“Ik ben de maand begonnen met aanwezig te zijn bij het startschot. Verder zal ik veel mediteren. Het is een maand waarin je extra aandacht besteed aan de pijnlijke geschiedenis. Ik ben iedere dag in het jaar ermee bezig, want ik word nog steeds gediscrimineerd om mijn huidskleur. Dus eigenlijk moet er een Keti Koti jaar zijn.”
De officiële herdenking van het slavernijverleden vindt plaats op 1 juli.
Claimen dat je slachtoffer bent van het Nederlandse slavernijverleden op basis van een niet bestaand verband tussen datzelfde slavernijverleden en hedendaags racisme, je moet het maar durven. Roy Groenberg doet het. Misselijk makend.