Filmmaker Abdelkarim El-Fassi maakte een video waarin kinderen ‘sorry’ zeggen voor terrorisme en er afstand van nemen. Ook zijn eigen neefje is in de video te zien.
De video begint met dat El-Fasi aan zijn neefje vraagt “als je zelf mocht kiezen, wat zou je dan worden? Een boef of een superheld?” Waarop zijn neefje met een lach antwoord “superheld” en vervolgens in een Spiderman pak superheld gaat spelen.
Ongemakkelijk
“Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld bij het regisseren van een video. Dit moet stoppen, anders ettert het generaties door. Ik wil niet dat mijn neefje Hamza, die ook in het filmpje te zien is, zich moet verantwoorden voor zaken waar hij niets aan kan doen. Hij is inmiddels een derde generatie Nederlandse-Marokkaan. Er is geen enkele rechtvaardiging om hem anders te behandelen dan zijn autochtone leeftijdsgenoten,” zegt Abdelkarim op Facebook als omschrijving bij de video.
Vijf keer sorry
In de video speelt ook Nourdin El Ouali, de leider van de politieke beweging NIDA in Rotterdam, samen met zijn zoontje. El Ouali zegt tegen zijn zoontje: “die jongens in Parijs hadden ook zo een muts he. Je lijkt wel een beetje op die jongens. Zeg pappa maar na” waarop zijn zoontje El-Fassi herhaalt met “Ik neem afstand van verschrikkelijke dingen.” Neefje van El-Fassie zegt vervolgens vijf keer sorry.
Noodzaak
Abdelkarim zegt deze video zelf onethisch en pedagogisch onverantwoord te vinden, maar zag de noodzaak ervan in om het te maken. “Maar toch passen we dit al jaren toe op macroniveau en praten we bevolkingsgroepen al jaren een collectief schuldgevoel aan. En dat vinden we blijkbaar oké. Sterker nog, we ontvangen de spreekbuizen met staande ovaties en complimenten uit Londen. We belonen de personen die er gebruik van maken met veelbelovende prognoses en maken onszelf wijs dat het in het belang is van de goede zaak.” zegt El-Fassi.
De video is gemaakt uit protest dat moslims steeds ter verantwoording worden geroepen voor de daden van terroristen waar ze zelf helemaal niets mee te maken hebben en omdat ze gedwongen worden om afstand te nemen van die terroristen en zelfs sorry moeten zeggen.
Abdelkarim hoopt hiermee bewustzijn te creëren over het feit dat moslims niets met terroristen en terrorisme te maken hebben en hoopt “volwassenen tot nieuwe inzichten te brengen”.
Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.