We leven in een land waar vrijheid van meningsuiting één van de belangrijkste kenmerken van het land is. Mensen hebben de vrijheid om te zeggen wat ze vinden en denken. Ondanks dat het iets is wat we moeten koesteren, gaat het toch vaak gepaard met heftige discussies over hoe ver vrijheid van meningsuiting mag gaan. Is er een grens? 

Natuurlijk is vrijheid van meningsuiting iets heel moois. Het is iets wat niet overal vanzelfsprekend is. Ik denk dat een ieder van ons liever van deze vrijheid wil genieten in plaats van dat het beperkt wordt. Het enige nadeel wat er aan vast zit, is dat de mens soms vergeet dat er een verschil is tussen het openlijk spreken van de eigen gedachten en het opzettelijk kwetsen van een bepaalde groep. Neem bijvoorbeeld de cartoons over de profeet Mohammed. Ellenlange discussies volgden. Is dit vrijheid van meningsuiting of is dit het opzettelijk willen kwetsen van een bepaalde bevolkingsgroep of een bepaald geloof?

Dubieus
Ik weet nog dat er een tijdje terug cartoons op kwamen duiken over onze Geertje. Geertje vond dit zo kwetsend, dat het meteen van de website van de VARA: joop.nl verwijderd moest worden, hij zou anders niet naar het lijsttrekkersdebat van Pauw & Witteman gaan. Dubieus, niet waar?

Media
En laten we vooral gewoon de media in het algemeen niet vergeten, hoe selectief deze is. Beeldvorming ontstaat door de media. Haatvorming ontstaat door de media. Het nieuws wat wordt gepresenteerd in Nederland (niet alleen in Nederland uiteraard) is zo selectief, dat het ervoor zorgt dat bevolkingsgroepen tegenover elkaar worden gezet. Vrijheid van meningsuiting wordt hierdoor iets, wat eigenlijk veel ellende met zich meebrengt. Mensen hebben vaak een misperceptie van hoe dingen echt zijn. Vooroordelen ontstaan en dit zorgt weer voor conflicten binnen de samenleving.

Een beetje inleveren
Om zoiets moois als vrijheid van meningsuiting in stand te kunnen houden en positief te kunnen laten blijven, moet je soms een beetje inleveren om het in zijn waarde te kunnen laten. Natuurlijk mag iedereen vinden en zeggen wat hij/zij vindt, maar waar ligt de morele grens bij zoiets? Persoonlijk zou ik nooit zo ver gaan, dat mensen zich ondergewaardeerd voelen en haat gaan vormen. Daar begint bijna alle ellende op de wereld mee.

Vrijheid van meningsuiting is een vrijheid, een toevoeging aan het menselijk bestaan. Het is er om mensen een stem te geven die ze kunnen gebruiken om te zeggen wat ze vinden. Vrijheid van meningsuiting is een element van de zogenoemde democratie waar we in leven. Het is aan ons om het positief te houden. Laten we dit dan ook met z’n allen doen: all races, all ages, all sexes.


Op de hoogte blijven van meer columns en opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Bita Ramezani
Geboren in Dordrecht, van origine Perzisch. Studeert Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en houdt van mode. Een doorzetter, ambitieus en altijd erg nieuwsgierig. Wil graag het onmogelijke mogelijk maken door het glas half vol te zien. De maatschappij observeren doet ze elke dag om zo het leven beter te kunnen begrijpen en mensen te kunnen helpen. Doorzetten en niet opgeven zijn haar motto's in het leven. Een trotse allochtoon in hart en nieren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in