Goed nieuws. De Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat ze Minister Lodewijk Asscher hebben gevraagd om een officiële reactie op het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids en alle maatregelen te geven. Tijdens de kerstdagen gaat de minister hierop reageren en komt er waarschijnlijk voor het eerst in jaren een specifiek debat over racisme in de Tweede Kamer.
Afgelopen vrijdag viel er een brief van de Tweede Kamer op de mat bij Onderhuids. De Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat ze Minister Lodewijk Asscher hebben gevraagd om een officiële reactie op het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids en alle maatregelen. Tijdens de kerstdagen gaat de minister reageren op alle vijf thema’s (etnisch profileren, arbeidsmarktdiscriminatie, voetbal, onderwijs en slavernijverleden) en op alle 28 voorgestelde oplossingen. Daarna komt er waarschijnlijk voor het eerst in jaren een specifiek debat over racisme in de Tweede Kamer.
Bijeenkomsten over racisme
Vanaf januari tot oktober organiseerde de campagne Onderhuids bijeenkomsten van Hengelo tot aan Roermond over verborgen vooroordelen en (onbedoeld en onbewust) racisme. Op 28 oktober vond het laatste evenement plaats in Amsterdam. Tijdens dit evenement werd het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids aangeboden aan Minister Lodewijk Asscher. Een delegatie bestaande uit Al Amal, Vertrouwensherstel Burger en Overheid Den Haag, Ninsee, Voorbeeld-Alochtoon, Noemidia Venlo, Stichting Mulitcultureel Netwerk en Campagneteam Onderhuids bracht het Akkoord namens alle ondertekenaars naar de Tweede Kamer. Daar bleken Tweede Kamerleden van verschillende partijen bijzonder geïnteresseerd om vervolgstappen te nemen.
200 ondertekenaars
Het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids werd ondertekend door maar liefst meer dan 200 organisaties inclusief betaalde voetbalclubs ADO Den Haag en NEC, de Gemeenten Breda, Vlissingen en Nijmegen, de Algemene Onderwijsbond, Zijactief (voormalige boerinnenbond) en een groot aantal landelijke politieke partijen. Het Akkoord is het resultaat van een lange nationale dialoog van (minderheden) organisaties, (ervarings)deskundigen, instellingen, kerken, synagogen, moskeeën, gemeenten, (professionele) sportverenigingen en bedrijven.