In mijn vierde jaar van de middelbare school, kreeg ik tijdens maatschappijleer uitleg over de term multiculturele samenleving in Nederland. De toelichting van mijn docent was toen: “dat het een samenleving is bestaande uit een bevolking met verschillende etnische achtergronden. Een samenleving waarin mensen met elkaar leven en van elkaar leren.”

Met behulp van voorbeelden gaf hij wel aan dat dit met vallen en opstaan ging. Door de gegeven voorbeelden kreeg ik wel het idee dat het fenomeen ‘culturele samenleving’ van de afgelopen 40 jaar is.

Deze visie veranderde in het zesde jaar van mijn middelbare school en al helemaal tijdens mijn studie Kunstgeschiedenis. Het werd mij juist duidelijk dat Nederland al eeuwen lang een multiculturele samenleving is. Jammer genoeg is dit geen algemene kennis onder de Nederlandse bevolking. Daarom hoop ik met enkele voorbeelden uit onze geschiedenis meer mensen op de hoogte te brengen van de lange historie van de Nederlandse multiculturele samenleving.

Gedurende de 17e eeuw, ook wel bekend als de Gouden Eeuw, was Nederland één van de machtigste staten ter wereld. Door de welvaart van het land kwamen vele (seizoens)arbeiders vanuit Duitsland en Polen om in de landbouw of het huishouden te werken. Buitenlanders vestigden zich ook in de Republiek (zo heette Nederland in de 17e eeuw), omdat ze in eigen land werden vervolgd voor hun geloof. Vele protestanten uit het huidige België en Frankrijk hoopten een betere toekomst op te bouwen in ons land dat calvinistisch was.

Deze vluchtelingen waren onder andere bankiers en handwerklieden, die hun kennis en kunnen meebrachten. Dit heeft de Republiek vele voordelen gebracht, zoals het verbeteren van het bankwezen in Amsterdam. Deze stad was het centrum van de wereld geworden, dankzij buitenlandse invloeden en rijkdommen. Zoals in het huidige Amsterdam, was het dus niet raar om mensen op straat tegen te komen die verschillende talen spraken. Natuurlijk werden buitenlanders in de Gouden Eeuw ook wel eens gediscrimineerd en niet volledig geaccepteerd. Hun kwaliteiten werden wel gewaardeerd en ingezet.

Het Nederland van nu, met al haar geuren en kleuren, heeft zich dus ontwikkeld tot een multiculturele samenleving dankzij eeuwenlange uitwisselingen tussen verschillende culturen op Nederlandse bodem. De voordelen daarvan zijn nog steeds voelbaar, maar we zouden er soms iets meer bij moeten stilstaan.



Yellah, deel a mattie
Anissa Foukalne
24 jaar. Geboren en getogen in Marokko. Kwam op haar twaalfde naar Nederland. Ze is half Marokkaans half Nederlands en zeer trots op haar duale identiteit. Studeerde Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit en de Universiteit van Granada. Als ambitieuze kosmopoliete moslima is ze overtuigt van de meerwaarde van multiculturele samenlevingen en is anderen daarmee aan het inspireren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in