4 mei komt eraan, de Dodenherdenking. Er blijkt een discussie te zijn ontstaan welke doden je wel of niet mag herdenken. De één zegt dat je alle doden overal mag herdenken en de ander vindt dat je alleen slachtoffers van WO2 mag herdenken. Ik zal uitleggen waarom je iedereen mag herdenken die je wilt.
Vannacht kon ik niet slapen. Mijn slapeloosheid heeft niet één specifieke oorzaak, maar er is weinig aan te doen. Dus als mens in de 21e eeuw, schakel ik Facebook in voor wat vermaak.
Tijdlijn
Mijn tijdlijn schotelde me verschillende kattenfilmpjes en foto’s van vrienden voor. Erg leuk allemaal, maar niet echt verassend (door de algoritmes van Facebook). Vervolgens zag ik een bericht van de talkshow Pauw. Het ging over de Dodenherdenking op 4 mei. Een man, genaamd Rikko Voorberg, stelde voor om op de betreffende dag ook stil te staan bij de oorlogsvluchtelingen die omkwamen tijdens hun reis naar Europa. Een goede zaak dacht ik.
Ik opende de reacties onder het bericht en zag verschillende mensen geërgerd reageren op het voorstel van meneer Voorberg. En algauw snapte ik de ophef niet. Maar omdat ik niet ergens over wil oordelen zonder het gezien te hebben, bekeek ik het fragment uit de talkshow terug.
Discussie
Meneer Voorberg voerde een discussie met Hanna Luden die tegen het herdenken is van oorlogsvluchtelingen op 4 mei. Mevrouw Luden beargumenteerde dat men dan mensen gaat herdenken die niet gestorven zijn voor Nederland en dat men de geschiedenis van Nederland niet meer goed zal kennen. Nu wil ik niet heel de discussie uitschrijven, maar wil ik wel het volgende zeggen:
Slachtoffers niet rangschikken
Ik respecteer en herdenk met heel mijn hart elk slachtoffer. Of je nu een Nederlandse vrijheidsstrijder was of juist op zoek was naar vrijheid vanuit Syrië. Ik vind dat je slachtoffers niet moet gaan rangschikken op de wijze van hun overlijden. Het ene slachtoffer kan niet in hogere mate herdacht worden dan de ander. Je hoort daar geen onderscheid in te maken. En ik begrijp ook echt dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog belangrijk blijft en men bang is dat de kennis hierover verdwijnt. Maar ik denk ook dat wij op het moment deel uitmaken van een tijdperk dat de boeken ingaat door de massamigratie en zijn slachtoffers.
Dus waarom zou 4 mei niet als verlengstuk kunnen functioneren om ook andere slachtoffers te herdenken? Je kan best wel meerdere groepen herdenken om 20:00 zonder de Nederlandse slachtoffers te benadelen. En voor diegene die denkt dat ik onzin uitkraam. Het officiële gedenkschrift luidt als volgt:
“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”
Laat de woorden ‘waar ook ter wereld’ even bezinken en zie dat er geen onderscheid hoeft te zijn tussen oorlogsslachtoffers.
Volg ons: