Als Nederlandse Marokkaan met voldoende kennis over de islam is het vaker voorgekomen dat ik teleurgesteld raakte in de journalistiek, een tv-zender wegzapte of zelfs op de uitknop van de afstandsbediening drukte. 

Na de zoveelste berichtgeving, die op zo een eenzijdige manier werd uitgezonden – dat ik van de bank sprong alsof ik een voetbalwedstrijd keek waarbij de scheidsrechter onterecht een rode kaart trok – besloot ik geen nieuws meer te volgen. Daar waar ik op vaste tijden het nieuwsjournaal bekeek en tijdens werkpauzes de krant doornam, nam ik hier afstand van om frustraties te besparen.

Het hoogtepunt was bereikt toen ik de partijdigheid bij bepaalde praatprogramma’s ontdekte. Denk aan Pauw en Jinek die jammer genoeg discussies niet als een onpartijdige scheidsrechter leiden, maar specifieke sprekers op cruciale momenten in een discussie afkappen, onder het mom van een ander het woord geven of dat de spreektijd voorbij is. Soms leek het alsof in het oortje van de presentatoren “afkappen, afkappen” of “hij geeft teveel juiste informatie” werd geroepen. Ook het laten aanschuiven van mensen die de eenzijdige kant bevestigen en het uitnodigen van personen als tegenpartij met te weinig kennis of minder communicatieve skills, was frappant.

Hoe mooi zou het zijn als in Nederland neutrale nieuwsberichten uitgezonden worden en je je eigen mening kunt ontwikkelen. Of een praatprogramma kunt volgen waarbij de wedstrijd door een onpartijdige scheidsrechter gefloten wordt, met spelers die allen een opwarming hebben kunnen doen. Met als gevolg dat jij als kijker je kan bezig houden met het onderwerp zelf, in plaats van je bezig te houden met een slecht voetbalveld en een verkeerd geplaatste goal.

In de huidige periode van mijn studie is het volgen van actualiteiten een vereiste. Ook door het besluit mijn creativiteit verder te ontwikkelen – door stukken te schrijven als Voorbeeld Allochtoon – ontkom ik niet aan het volgen van actualiteiten. Maar dat is niet erg, want via het schrijven en mijn studie kan ik de eventuele frustraties op een positieve manier verwerken. Daarnaast merk ik dat meer mensen in mijn omgeving de realiteit proberen vast te houden. Ik hoop met mijn columns hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Veel leesplezier!


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Fatima Zohra
een trotse Limburgse met Marokkaanse roots. Een chocoladeverslaafde, perfectionist. Naast haar serieuze kant houdt zij ook van een lolletje trappen en gezelligheid. Overdag regelt zij stagezaken op een Mbo-college en in de avonduren verbreedt zij haar kennis via de Hbo-opleiding Communicatie. In het propedeusejaar ontdekte ze haar creatieve kant die zij graag verder wil ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in