Vorige maand ging een groep vrouwen in Nederland op ‘moskeetour’. Op 31 januari bezocht een groep van 20 vrouwen 4 moskeeën. Met de tour wil de initiatiefneemster Aziyme vrouwen een kennismaking bieden met verschillende islamitische gebedshuizen en de islam.

In 2013 organiseerde Akgun al een moskeetour vanuit de behoefte voor een spirituele reis en rust, iets wat ze meestal voelde tijdens een bezoek aan de Sultan Ahmet moskee in Istanbul. Echter bleef het toen bij een eenmalige reis.

2015
Op vele verzoek heeft ze in december moskeetour.nl opgericht. Vanaf 2015 wil Akgun elke maand een tour door verschillende moskeeën organiseren. Tijdens de eerste tour in januari gingen zij met de tour langs een Surinaamse moskee, 2 Turkse moskeeën en een Marokkaanse moskee. Het hele jaar door zal zij verschillende tours organiseren.

Los van religie
Het initiatief staat los van religie, zegt Akgun. Iedereen is welkom, van welk etnische en/of religieuze achtergrond dan ook. Het initiatief moet bijdragen aan het vormen van meningen over de islam. Zowel moslims als niet-moslims worden uitgenodigd om deel te nemen aan een nationale of internationale moskeetour. Zo hoopt ze een brede doelgroep te voorzien van culturele invloeden binnen de islam.

“Een Marokkaanse moskee verschilt bijvoorbeeld van een Turkse moskee. Dat zie je bijvoorbeeld aan de inrichting. Maar ook het praktiseren kan verschillen. Turken bidden bijvoorbeeld sneller dan Marokkanen. Zowel moslims als niet-moslims kunnen tijdens zo een tour de verschillen en overeenkomsten leren kennen en zo meer begrip voor elkaar opbrengen,” vertelt Akgun.

Buitenland
Akgun wil dit jaar ook enkele tours naar het buitenland organiseren. In de planning ligt in ieder geval om in maart met een groep naar een moskee in Brussel te gaan. Aan het einde van het jaar wil zij een moskeetour naar Engeland of Duitsland organiseren.

Bekeerlingen
Ook voor bekeerlingen is zo een moskeetour heel handig, zegt Akgun. “Voor sommige bekeerlingen die het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan, is dit ook mooi. Als je in een islamitisch gezin bent geboren, heb je alles al mee en leer je alles van kinds af aan. Voor bekeerlingen is het wat lastiger en verder weg. Het kan soms ook angstig zijn voor een bekeerling. Ik wil graag de verbinding en toegankelijkheid brengen voor bekeerlingen, maar ook een netwerk waarin een bekeerling opgevangen kan worden.”

Reden
Aziyme organiseert dit omdat zij gelooft in de kracht van elkaar beter leren kennen, samenwerken en netwerken. Ze gelooft er ook in dat als je een hele dag met elkaar doorbrengt er dan mooie gesprekken en verbindingen kunnen ontstaan. “Je bent dan gedwongen om een dag lang met elkaar door te brengen. Er komen dan dingen los.”

Alleen voor vrouwen
De moskeetour is momenteel alleen voor vrouwen. “Omdat ik de zusterlijke verbinding wil versterken,” beargumenteert Akgun. Dat er een moskeetour ook voor mannen gaat komen, sluit ze niet uit. Ook kinderen vanaf 7 jaar zijn welkom om samen met hun moeder aan zo een tour mee te doen.

Aanmelden
Wie interesse heeft om zich aan te melden voor een moskeetour of meer informatie wil vergaren over het initiatief kan dat doen op de website van moskeetour of door te mailen naar info@moskeetour.nl. Je kan het natuurlijk ook volgen op Facebook.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in