Dervis Demirtas, 39 jaar uit Rotterdam, is de beste multiculturele ondernemer van Nederland. Vorige maand won hij deze prijs tijdens de ‘The Other Businessman 2016’ verkiezing van de businessclub The Other Network, een club voor succesvolle, cultureel diverse professionals.
De Koerdische ondernemer was verbaasd dat hij werd gekozen. “Ik kwam vanuit Singapore
meteen door naar de wedstrijd. Daardoor kon ik me niet goed voorbereiden. De andere kandidaten konden dit wel.” De prijs ziet hij als een bevestiging dat het goed gaat met zijn bedrijf.
Vraag & Antwoord
Je bent eigenaar van het bedrijf Medical-X. Kun je daar iets over vertellen?
“Medical-X is een bedrijf dat gesimuleerde trainingsoplossingen ontwikkelt en aanbiedt voor medische opleidingen en instanties. Wij geloven dat artsen getraind moeten worden en dat je dit alleen kunt bereiken door het realisme te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een babyrobot of een complete operatiekamer met een robotpatiënt waar een heel team van artsen kan oefenen. We hebben een assortiment van vijftien verschillende producten en vertegenwoordigen dertig verschillende landen. Onze vestiging zit in Nederland en in Miami.”
Hoe is het idee voor je bedrijf ontstaan?
“Ik heb lucht- en ruimtevaarttechniek gestudeerd aan de TU in Delft, maar ik heb altijd een speciale interesse gehad voor de medische wereld. In het verleden moesten chirurgen oefenen op mensen, dat vond ik eigenlijk niet kunnen. Toen heb ik een uitvinding gedaan voor een speciaal apparaat, een simulator, waarmee chirurgen operaties kunnen trainen en voorbereiden.”
” In groep zeven werd ik regelmatig geslagen door een leraar. Een andere leraar zag het gebeuren en greep niet in ”
Waarom heb je de prijs voor beste multiculturele ondernemer gewonnen?
“Er is veel op mij gestemd, door zowel het publiek als de jury. Er werd gekeken naar welke bijdrage je levert aan de maatschappij. In mijn vakgebied help ik veel mensen. Mijn droom is om te werken in gebieden waar de medische zorg nog niet zo ver is, zodat we bijvoorbeeld de babysterfte kunnen terugbrengen. Daarnaast kijken ze ook naar hoe je business is. Werk je mee aan diversiteit? Mijn bedrijf heeft een heel divers personeelsbestand. Ik beoordeel mensen niet op kleur, geloof of geaardheid. Ik kijk naar wat ze kunnen en hoe ze zichzelf presenteren.”
Heb je zelf vroeger te maken gehad met beoordelingen op basis van je afkomst?
“Ja, dat is een van de redenen geweest dat ik een eigen onderneming wilde. Dan hoef je daar niet tegenaan te lopen. Voordat ik mijn bedrijf startte heb ik echt veel gesolliciteerd, maar ik kreeg nooit de baan. Ik verdiende mijn geld door op de gang in mijn studentenhuis mensen te knippen, thaibokslessen te geven en mensen tips te geven bij het sporten. Op een gegeven moment bouw je een netwerk op en dan kom je wel ergens binnen.”
” Soms is het beter om tegen de stroom in te gaan “
Zie je jezelf als een succesvolle allochtoon?
“Ja, als je kijkt naar de tegenslagen die ik heb gehad in vergelijking met Nederlandse jongeren, dan ben ik een succesvolle allochtoon. Ik ben altijd door blijven gaan en heb nooit opgegeven.”
Kan je iets vertellen over deze tegenslagen?
“Ik heb best veel te maken gehad met racisme en discriminatie. Vroeger zat ik op een vrij witte basisschool. Ouders van witte kinderen vonden het niet prettig als wij met hun kinderen buiten speelden. Daarom liet de leraar ons binnen in de pauze. We moesten zelfs aan aparte tafels zitten. In groep zeven werd ik regelmatig geslagen door een leraar. Een andere leraar zag het gebeuren, maar greep niet in.”
Hadden deze tegenslagen ook wel eens te maken met je Koerdische afkomst?
“Ja, ik kreeg wel eens opmerkingen van mensen dat Koerdistan niet bestaat of dat Koerden bepaalde dingen niet kunnen. Als kleine jongen komt dat toch wel op je af. Ik ben vroeger regelmatig onderschat op mijn afkomst. Ik weet nog wel mijn eerste ontmoeting met een klant. Hij zei toen: ‘je bent een buitenlander’. Toen keek ik hem aan en zei ik: ‘maakt dat iets uit dan?’ Gelukkig heb ik van huis uit altijd geleerd om sterk in jezelf te geloven. Ook al zeggen mensen andere dingen, laat je niet onderdrukken. Bewijs dat je het wel kan. Als iemand nu tegen mij zegt: ‘het lukt niet, geef op,’ dan neem ik daar geen genoegen mee. Ik blijf net zolang doorgaan totdat ik een oplossing heb.”
Zie je jezelf als een rolmodel voor allochtone jongeren?
“Ja zeker, ik wil dat voorbeeld ook wel zijn. Als zij een rolmodel hebben waarin ze zichzelf kunnen identificeren, dan is de kans groter dat deze jongens en meisjes hun best gaan doen en meer bereiken. Je hebt teveel rolmodellen die op de hoek van de straat staan. Er ontbreken rolmodellen die ‘in the picture’ staan bij de nieuwe generatie jongeren. Ze zijn er wel, maar het is te weinig. In mijn eigen netwerk probeer ik jongens en meisjes echt te motiveren. Als ze vragen hebben, dan probeer ik ze te beantwoorden. Soms spreek ik ze ook wel eens aan op straat om ze te vertellen wie ik ben en dat het ook anders kan.”
” Loop niet mee met de hele meute, maar probeer je eigen persoonlijkheid te creëren “
Heb je tips voor hen?
“Geef nooit op, blijf doorzetten. Ook als je denkt dat het niet gaat lukken. Probeer anders te zijn. Loop niet mee met de hele meute, maar probeer je eigen persoonlijkheid te creëren. Kom uit de spiraal van negativiteit. Ga niet met die flow mee. Soms is het beter om tegen de stroom in te gaan.”
Volg ons: