De 24-jarige Rutney Sluis, met Antilliaanse roots, groeit langzaam maar zeker uit tot een succesgoeroe. Inmiddels deelt hij het podium met grote namen als Jörgen Raymann en Jandino Asporaat en honderden mensen bezoeken zijn seminars. Maar dat is niet altijd zo geweest. 

Hij werd geboren in Zwolle en op zijn 8e verhuisde hij naar Friesland. Daar woonde hij tot zijn 17e en begon hij aan de sportopleiding. De opleiding die hij volgde was niet zijn droom, integendeel. Omdat hij moeilijk kon leren werd hem geadviseerd om op het laagste niveau te gaan studeren en een studie te kiezen waarbij hij minder hoefde te leren uit boeken. Minder theorie en simpelere praktijk. Uiteindelijk stopte Sluis met school en bleef hij ongediplomeerd achter.

Maar Sluis had dromen. Grote dromen. Hij groeide zelf op in een gezin dat het niet breed had. Tegelijkertijd zag hij op jonge leeftijd al anderen succesvol worden en het breder hebben, terwijl zij ook uit gezinnen kwamen die het niet breed hadden. Dat fascineerde hem. “Dat wil ik ook,” dacht hij. Maar hoe? Zowel zijn leraren als mensen buiten school adviseerden hem om het gewoon op “zijn niveau” te houden.
Hij wilde graag mensen helpen, voor groepen staan en zijn passie voor spreken delen. Hij wilde comedian worden, hij was niet bekend met het fenomeen ‘’ trainer, spreker en coach worden. ‘’ Toen hij er op zijn 15e  mee in aanraking mee kwam wist hij het; zijn passie voor spreken en voor groepen staan, bleef in zijn hart bestaan.

Tegenwoordig is het een ander verhaal voor Sluis. Zijn passie is zijn werk geworden. Hij organiseert seminars van één dag en van vier dagen. Met zijn levenservaring, de lessen die hij heeft geleerd en zijn verleden als bagage, geeft hij trainingen in hoe je gelukkig succesvol wordt. Om dat goed te kunnen doen gebruikt hij de meest effectieve methodes en heeft hij inmiddels de hoogste certificaten binnen NLP behaald. Daarmee coached hij nu bekende Nederlanders, CEO’s en vele andere mensen.
Vooral op de vraag hoe je gelukkig succesvol kan worden, schijnt hij een antwoord te hebben gevonden. Dat is de reden dat zijn seminars steeds uitverkocht zijn, en hij zelfs met Jörgen Raymann en Jandino Asporaat het podium deelt.

Wij spraken hem om een aantal vragen te stellen.

Hoe ging het studeren?
“Sport ging goed, de rest niet. Ik had een uitdaging met presteren op school. Ik moest heel hard mijn best doen om een 6 of 7 te halen. In groep 8 kreeg ik het advies om het laagste niveau te gaan volgen, beroepsonderwijs. Ik wilde heel veel, maar dat bleek er niet in te zitten. Het voelde verschrikkelijk. Ik wilde mijn moeder een goed leven geven, maar het zag ernaar uit dat ik dat niet kon doen omdat ik niet slim genoeg was. Dan verlies je hoop.”

En toen?
“Ik dacht eraan om monteur te worden. Of iets met administratie. Of sport. Maar dat waren mijn dromen niet. Ik wilde altijd al bij een groot bedrijf werken of succesvol ondernemer worden. En dat verlangen ontstond, omdat we het niet breed hadden. Alleenstaande moeder, drie kinderen, en ook niet de makkelijkste als kinderen. Als ik iets wilde, dan konden we het niet kopen. Toen ontstond mijn verlangen om succesvol te worden.”

Wie was je voorbeeld?
“De toenmalige vriend van mijn zus, die nu helaas overleden is aan kanker. Hij was succesvol in ondernemen. Hij had veel. Hij had geld, meerdere bedrijven, dure auto’s. Ik zag het contrast tussen ons en hem. Ik wilde weten waardoor hij zo succesvol was geworden. Ik wilde van hem leren. Ik ging dus heel veel naar hem toe. Luisterde naar hem, observeerde hem, ik wilde weten hoe hij het leven zag, hoe hij dacht. Ik heb veel van hem meegekregen. Meer in de zin van dat het allemaal mogelijk is. Want hij had ook geen diploma’s. Door hem zag ik dat het voor mij ook mogelijk is.”

Wat deed je met dat besef?
“Ik deed niet direct iets. Ik nam het gewoon in me op. Iedereen om mij heen zei dat ik geen bedrijf moest starten. Alleen hij zei dat ik dat wel moest doen, maar ik deed er niets mee.”

Wanneer besloot je om het wel te doen?
“Toen hij overleed, ging ik voor mezelf werken. Ik wilde mijn stamboom naar beneden veranderen. Ik wilde de generaties na mij laten zien dat het anders kan, ongeacht wat je verleden of je situatie is. Toen besloot ik om meteen in actie te komen. En wat bleek? Ik had het wel in me, alleen niet zoals het schoolsysteem het van me had verwacht.”

En waarom wil je nu anderen helpen?
“Ik wilde altijd iets met spreken doen. Eerst wilde ik comedian worden, omdat ik dacht dat dat de enige manier was om voor groepen te staan. Later ontdekte ik dat je ook een inspirerende spreker kan worden. Toen ontstond mijn echte passie om de lessen die ik mee kreeg, de situatie waar ik uit kom en mijn passie voor het spreken te combineren om anderen te helpen. Dat heb ik eerst gedaan in netwerkmarketing, maar ik wilde meer. Toen begon ik voor mezelf.”

En hoe voelt het nu je je droom leeft?
“Het voelt… Het is een lotsbestemming. Het is het pad waar ik moet zijn. Het voelt voldaan, enthousiasmerend, het is waar ik moet zijn en waar ik hoor.”

En hoe is het om met Jörgen Raymann en Jandino Asporaat een podium te delen?
Het zijn altijd idolen van mij geweest. Het voelt heel leuk en ook spannend. Het is een droom die uitkomt. Ik heb een lijst van mensen met wie ik een podium wil delen, het is mijn droom, en zij zijn een deel van die grote droom die uit komt.”

 

Wie staan er nog meer op die lijst?
“Heel veel namen. Zoals Marco Borsato, Humberto Tan, Najib Amhali, Ali B, Peter R de Vries, Patrick Kluivert, Edgar Davids en nog wat andere namen. En ik zal nog namen toevoegen.
Marco Borsato is toch een volgend groot doel, omdat hij een grote klap heeft gehad en er weer bovenop is gekomen. En Najib Amhali, dit is persoonlijk voor mij, omdat hij vanaf kinds af aan mijn grootste inspiratie is.

Wanneer is je volgende evenement?
“8 oktober, en die zal met Jandino Asporaat zijn.”

Waar kunnen mensen zich aanmelden voor je evenementen en wat kost het?
“Het volgende evenement met Jandino Asporaat is nu nog geheel gratis, in plaats van 49 euro. Mensen kunnen zich aanmelden op rutneysluis.com/jandino. Dat moet wel snel, want het blijft niet gratis. Ergens in de komende dagen zal het weer 49 euro gaan kosten.”

En als laatste: wat is je belangrijkste tip voor iedereen die gelukkig (en) succesvol wil worden?
Ondanks wat mensen over je kunnen denken of zeggen, leef jouw leven zoals jij dat voor ogen hebt. Dat is de basis.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in