Ze zag haar eerste levenslicht in het militair ziekenhuis in Paramaribo. Nu, 42 jaar later, heeft ze het strijdlustige van een militair nog altijd in zich: Ruth Sinkeler overleefde in Suriname, Saoedi-Arabië en Nederland. Ze heeft gestudeerd, gefreelanced, een eigen bedrijf opgezet, overwon een burn-out en een faillissement en doet nu wat ze het liefste doet en het beste kan: mensen in en naar leiderschap coachen. Hoe ze dat doet, staat in haar boek: ‘Sexy Leiderschap’.
Op anderhalf jarige leeftijd vertrok Ruth samen met haar moeder naar Nederland. Ze belandde in het plaatsje Gorinchem, waar ze opgevoed werd door haar moeder en haar Nederlandse vriend, die Ruth vrijwel meteen als haar eigen vader beschouwde. Een aantal jaar later werd hij dat officieel door haar te adopteren. Het was vanwege zijn werk dat Ruth op haar zesde een jaar in Saoedi-Arabië woonde. Snel na terugkomst in Nederland besloten haar ouders terug te gaan naar Suriname. Na vijf jaar zon verruilde ze haar geboorteland toch weer in voor het land waar ze is opgegroeid: Nederland.
Hier studeerde ze HBO Mensendieck Therapie, een studie die ingaat op de houding en beweging van mensen. Eenmaal afgestudeerd, startte ze na wat jaren freelancen een eigen praktijk. Door de vele cliënten die ze hielp, ging ze zich steeds meer afvragen wat de oorzaak van hun fysieke klachten was. Deze vraag besprak ze ook steeds vaker met haar cliënten en zo kwam ze erachter dat het praten en coachen met mensen haar bijzonder goed af ging.
Het UWV vroeg haar om vrouwen met een bijstandsuitkering naar een onderneming te begeleiden, wat voor Ruth uiteindelijk resulteerde in een eigen reïntegratiebureau. Dit bureau liep zo goed, dat Ruth door haar harde werken volledig uitgeput raakte. Daarbovenop raakte ze ook nog haar grootste opdrachtgever kwijt door een reorganisatie en zo ging haar geliefde bedrijf failliet.
In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, zag Ruth dit als een kans om iets te doen met de opleidingen over leiderschap die ze daarvoor gevolgd had. Ze ontwikkelde een methode om een goede, maar bovenal sexy leider te worden. Want: “het gaat allemaal om je persoonlijkheid”.
In hoeverre moet je je persoonlijkheid mengen met zaken?
“Iedereen die zegt dat je je persoonlijkheid moet scheiden van zaken, vind ik idioot. Het gaat juist alleen maar om je persoonlijkheid! Als je geen impact maakt met de mens die jij bent en de energie die je daarbij uitstraalt, willen mensen geen zaken met je doen. Je wordt gevraagd voor een opdracht, omdat mensen je dat gunnen en mensen gunnen je iets vanwege je persoonlijkheid. Het gaat hierbij allemaal om je uitstraling, vrolijkheid en energie. Mensen willen toch eerst weten met wie ze zaken doen. Het moet klikken. Vrouwen beslissen in tien seconden of ze je mogen of niet en een man doet daar iets langer over.”
In hoeverre kan social media een rol spelen bij het neerzetten van je persoonlijkheid?
“Een hele grote. Via social media kun je laten zien wie je bent, wat je doet, volgers krijgen en relaties opbouwen. Maar: heb wel interesse in een ander, anders heeft het geen zin. Wees ook bewust van het risico op social media dat mensen je daar makkelijk kunnen neerhalen. Ik neem dat risico bewust. Ik heb een privé pagina, die ik laatst geheel openbaar heb gemaakt, een bedrijfspagina en een Twitter- en LinkedIn-account. Ik ken het grootste deel van de vrienden die ik op bijvoorbeeld Facebook heb niet eens, maar heb daar wel gesprekken mee. Die kunnen je helpen om de zichtbaarheid van jezelf en business vergroten. Dit geldt trouwens niet alleen voor ondernemers! Ook als je in loondienst bent, is het belangrijk jezelf te profileren en relaties op te bouwen. Iedereen zou die ondernemende mindset aan moeten nemen en zich afvragen hoe diegene naar buiten treedt met haar of zijn persoonlijkheid.”
Hoe belangrijk is netwerken daarin?
“Heel belangrijk, want je kunt er veel mee bereiken. Zo ga ik binnenkort lunchen met een directrice van een vooraanstaande businessschool, puur omdat ik kort daarvoor een leuk gesprek met haar heb gehad. Een tijdje terug was ik gast aan een tafel met interessante mensen op een gala, puur omdat ik iemand twee weken daarvoor had leren kennen en zij me een ‘leuke en inspirerende vrouw’ vond. Dat gebeurt alleen als je jezelf bent en interesse toont in mensen. Niet door – wat ik te vaak zie op netwerkevenementen – alleen met visitekaartjes te smijten. Je moet onthouden wie de persoon achter het kaartje is en of diegene jouw kaartje wel verdiend. Als ik iemand heb ontmoet, stuur ik meestal meteen een berichtje via social media. Zo onthou ik wie ze zijn. Deze en nog meer tips komen in mijn E-book ‘Sexy & succesvol bouwen aan je zichtbaarheid’, dat ik binnenkort ga schrijven.”
Onderscheid je met je boek ‘Sexy Leiderschap’ mannen en vrouwen?
“Nee! Waar komt dat vandaan? Vanwege het woord sexy?! Wie heeft gezegd dat sexy alleen voor vrouwen is? Dat is een veronderstelling van de maatschappij. Sexy heeft niets te maken met het soort sex appeal dat we in films zien. Met ‘sexy’ bedoel ik dat het aantrekkelijk moet zijn om naar je te luisteren. Mannen moeten dat juist vaker leren dan vrouwen; er zijn genoeg coaches voor vrouwen. Mannen zijn vaak nog onzeker en hebben moeite met zichzelf te presenteren zoals ze zijn. Ze moeten leren zich authentiek, energiek en aantrekkelijk te presenteren. Ik werk nu al met een aantal mannen, maar volgend jaar wil ik speciaal voor hen trainingsdagen organiseren.”
Nu we het over vooroordelen hebben: wat zijn de slechtste over Surinamers?
“Dat Surinamers lui zouden zijn. Waarschijnlijk komt dat idee uit het verleden, waar blanke mensen negatief waren over zwarte mensen. In de tijd dat Suriname een kolonie van Nederland was, werkten er veel Surinamers voor Nederlandse plantagehouders. Door het tropenklimaat, leven Surinamers in een ander ritme. Zij doen ’s middags een dutje. Waarschijnlijk dachten die plantagehouders en Nederlanders daardoor dat Surinamers lui waren. Terwijl onderzoek uitwijst dat Surinaamse vrouwen de hardst werkende vrouwen zijn. Nederlandse vrouwen hebben juist het vaakst een parttime baan.”
Nederland of Suriname?
“Ik heb net de knoop doorgehakt: Suriname. Ik heb hier goede jaren gehad en veel geleerd, maar heb het ook wel een beetje gezien. Suriname daarentegen, is volop in beweging. Het land heeft nog wel kennis nodig en die wil ik het geven. Ik ben een echte pionier en hoewel ik die in Nederland ook kan zijn, ben ik die liever in de zon met een mooie natuur. Het lijkt me geweldig om bedrijfsteams mee te nemen naar Suriname om ze daar te trainen in leiderschap. In de zon kom je immers tot andere en meestal betere inzichten dan als je thuis zit. Daarom denk ik aan een soort wellnessplantage in Suriname, waar ik mensen kan verwennen met nieuwe inzichten, ontspanning en lekker eten.”
Op de kaft van jouw boek staat: Ken je slimheid, sterkten en waardes. Hoe kom je daarachter?
“Mensen weten vaak wel waar ze goed in zijn, maar ze durven het niet te zeggen, omdat ‘bescheidenheid de mens siert’, aldus een Nederlands gezegde. Daar moeten we vanaf. Waarom mag je niet zeggen dat je goed bent?! Je moet het alleen wel waar maken, anders sta je voor lul.”
Door te zeggen dat je goed bent, kom je snel arrogant over. Mag dat anno 2015?
“Ja. Je koopt liever iets bij iemand die weet wat hij doet en dat zegt, dan bij iemand die bescheiden doet. Als je een bedrijf opbouwt of je ambitie hebt om hogerop te komen in een organisatie, moet je jezelf laten zien. Dat heeft niets te maken met arrogantie; daar moeten we vanaf in Nederland. Arrogantie is jezelf beter vinden dan iemand anders. Zelfverzekerdheid is je eigen kwaliteiten erkennen.”
Heb je behalve het erkennen van je kwaliteiten nog een tip voor ambitieuze lezers?
“Laat je door niets en niemand van je droom afleiden. Als je echt in jezelf gelooft, zul je sowieso bereiken wat je wilt.”
Op de hoogte blijven van meer inspirerende voorbeelden? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.