Allochtone Studenten aan de Hogeschool Utrecht hebben anoniem een brandbrief gestuurd naar de Hogeschool om structurele discriminatie binnen de onderwijsinstelling te melden. 11 april 2024 werden er vragen over de brief gesteld in de Utrechtse raad. Negen partijen wilden er meer over weten.
Een groep allochtone studenten heeft een brandbrief geschreven aan de HU vanwege discriminatie op de school. De klacht strekt zich uit van het eerste tot en met het vierde jaar en in de verschillende opleidingen, stellen zij. Het heeft hun ‘academische en persoonlijke ontwikkeling erg beïnvloedt’. De briefschrijvers spreken van een ‘intimiderende en vijandige leeromgeving’.
Zij schrijven dat hun werk niet goed is nagekeken en ‘ten onrechte als inferieur’ is beoordeeld, ‘terwijl vergelijkbaar of zelfs minder inhoudelijk werk van witte studenten positief werd geëvalueerd’. De schrijvers zien een ‘patroon van vooringenomenheid’ en hebben hun vertrouwen in het onderwijzend personeel verloren. Pogingen om deze problemen intern aan te kaarten zijn niet serieus genomen, daarom hebben zij deze brief geschreven en inmiddels wijd verspreid. Zo hebben zij inmiddels de brief ook naar lokale media gestuurd om maar wel een reactie te krijgen.
Onafhankelijk onderzoek
De studenten die de brief hebben geschreven willen graag een onafhankelijk onderzoek naar de situatie binnen de school. Ook stellen zij het prettig zouden vinden als van buiten de school de docenten zouden worden gecontroleerd tijdens het beoordelen van studenten. Op deze voorstel van onafhankelijk onderzoek en onafhankelijk beoordelingssysteem reageert de school niet.
HU Gelooft het niet
Hoe ze wel reageren is met ongeloof.
Zij stellen dat zowel de hogeschool als de leraren zich niet herkennen in dit beeld dat wordt omschreven door de studenten. Ze vinden het maar moeilijk te geloven dat dit zou gebeuren op hun school. Wel zeggen ze dat ze brief serieus nemen maar geven tegelijkertijd aan dat ze het niet echt geloven. Wat dus een zorgwekkende reactie is.
Ook zorgwekkend is dat het nodig was om breed een brief te sturen en de media erbij te betrekken om maar een reactie te krijgen. En de reactie die er komt is “we geloven het niet”.
Politieke partijen reageren
De politieke partijen in de Utrechtse raad laten weten dat het “kracht en moed” toont dat de studenten deze brief hebben opgesteld. “Een hogeschool moet een veilige plek zijn om te studeren. Een plek waar iedereen recht heeft op dezelfde kansen. De tijd van wegkijken is voorbij”, stellen de fracties in de brief met vragen aan het college. Zij noemen het “schrijnend” dat er meer kwesties van sociale onveiligheid naar boven komen. “Het roept de vraag op: doen we genoeg?” Zo meldt RTV Utrecht.
Ook de Wethouder onderwijs bemoeit zich nu met de zaak. Hij geeft aan eens te zijn met de vraagstellers. Het herschrijven van de integriteitscode is aan de hogeschool zelf, laat de wethouder weten. Vorig jaar is hij hier al over in gesprek gegaan met de HU. Wat dus aangeeft dat het probleem al langer leeft. Waarom HU doet alsof ze het probleem niet kennen, is dan ook niet duidelijk.
Ook is het niet duidelijk of ze hier nu wél serieus mee zullen omgaan, onafhankelijk onderzoek zullen instellen of niet. Wat we wel weten tot nu toe, is dat zij het niet geloven.