Kun je een feminist zijn als je een hoofddoek draagt en Fatima heet? Dat is de vraag die Fatima Warsame stelt. Het antwoord dat ze daarop geeft is erg prikkelend.

“Vaak zeggen mensen dat als je een hoofddoek draagt je geen feminist kan zijn,” vertelt Fatima, “want jouw hoofddoek onderdrukt jou. Een moslima als jou is niet geëmancipeerd.”

Maar Fatima lacht daarom. “Ik ben Fatima en ik ben wel degelijk een feminist,” verkondigd ze.

Fatima vertelt dat je in Nederland pas geëmancipeerd bent als je een kort rokje gaat dragen. “Maar wat als ik geen kort rokje wil dragen?” vraagt Fatima. “Feminisme wordt gevormd door de witte vrouw. Het is de witte onafhankelijke vrouw die vaak het plafond doorbreekt. Ik heb het gevoel dat ik met mijn hoofddoek en donkere huidskleur er niet bij mag horen. En ik weet niet of ik daarbij wil horen”

Fatima spreekt dezelfde frustratie uit als veel moslima’s en allochtone vrouwen hebben. Namelijk het feit dat als je je niet bloot wil kleden, zoals in een rokje of een topje met spaghettibandjes, je dan gauw wordt gezien als een vrouw die onderdrukt wordt. Terwijl het vaak een vrije keus is om je lichaam te bedekken. Volgens Fatima wordt de standaard bepaald door de westerse blik.

Fatima zegt dat ze, in tegenstelling tot de witte vrouw, drie plafonds heeft waar ze doorheen moet prikken. Het feit dat ze vrouw is, een donkere huidkleur heeft en een hoofddoek draagt. Fatima voelt zich niet vertegenwoordigd door de groep feministen. “Ze zijn er niet voor mij,” legt Fatima uit. Daarom stelt ze voor om de feministische beweging veel breder te maken.

“Ik ben dus Fatima en ik ben een feminist. Ik hoop dat jij dat ook bent”



Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in