Een nieuw gratis meetinstrument van het Kennisplatform Integratie & Diversiteit moet bedrijven die graag aan de slag willen met diversiteitsbeleid helpen naar meer intern inzicht en naar een plan van aanpak.

Het thema diversiteit binnen organisaties krijgt de laatste jaren meer aandacht. Steeds meer bedrijven worden bewust over de voordelen van het aantrekken van een divers scala aan talenten. De discussie over quota’s voor vrouwen in de top is daar een voorbeeld van. Echter blijkt het in het praktijk nogal moeilijk te zijn. Organisaties die graag aan de slag willen met diversiteitsbeleid, maar niet precies weten hoe ze dat moeten aanpakken, kunnen voortaan kosteloos de nieuwe audit diversiteit (www.audit-diversiteit.nl) gebruiken. Ook krijgen zij concrete tips en goede voorbeelden aangereikt om een stap verder te komen.

Kosteloos
Er zijn verschillende meetinstrumenten bekend, maar het unieke van deze audit van het Kennisplatform Integratie & Diversiteit is dat het Nederlandstalig én kosteloos is. De audit omvat 23 stellingen over visie, management, personeel en organisatiecultuur, waarbij de organisatie aangeeft hoever het diversiteitsbeleid ontwikkeld is binnen deze verschillende onderdelen. Naast tips voor verbetering van hun beleid, kunnen HR-professionals en managers hun scores vergelijken met andere organisaties. Alle tips en goede voorbeelden zijn daarnaast terug te vinden in een speciale handreiking.

Diversiteit in brede zin
“Er ligt een zekere focus op etnische diversiteit, maar de audit kan zeker ook goed gebruikt worden voor diversiteit in brede zin”, legt projectleider Hans Bellaart uit, “bijvoorbeeld vanuit de optiek van gender- of LHBT-diversiteit.” Het instrument is ontwikkeld op basis van de meest recente inzichten uit de literatuur en interviews met experts. Ook stimuleert de Stichting van de Arbeid, met het initiatief ‘Diversiteit in Bedrijf’ het diversiteitsbeleid in organisaties met de Charter Diversiteit. Organisaties die deze charter ondertekenen, zeggen toe extra zorg te dragen voor de instroom, het behoud van en de doorstroming van werknemers, ongeacht hun leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, culturele, etnische of religieuze achtergrond of arbeidsbeperking.

Minder verzuim en verloop
“Een goed diversiteitsbeleid levert echt winst op, mogelijk ook financieel”, stelt Bellaart. “Als organisatie kun je namelijk een klimaat creëren waarin iedereen zich prettig voelt en zichzelf kan zijn. Dat voorkomt verzuim en verloop en leidt dus tot een hogere productiviteit.” De projectleider benadrukt ook de voordelen ten opzichte van (het behoud van) klanten. “Het personeelsbestand moet een afspiegeling van de samenleving zijn, anders herkennen je klanten zich niet meer in je organisatie.”

Ook praktisch zijn er voordelen. “Opereer je veel op de internationale markt, dan is je organisatie enorm geholpen met medewerkers die bekend zijn met de taal, gebruiken en omgangsvormen. Je hoeft diversiteit dus niet uitsluitend vanuit idealistische oogpunt te benaderen. Het is gewoon goed voor je organisatie!”

Kennisplatform Integratie & Samenleving
Kennisplatform Integratie & Samenleving doet onderzoek, adviseert en biedt praktische tips en instrumenten over vraagstukken rond integratie, migratie en diversiteit. Het kennisplatform is een samenwerking tussen het Verwey-Jonker Instituut en Movisie.



Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in