Een plek om te wonen is een fundamenteel mensenrecht dat verankerd is in de Nederlandse Grondwet. Helaas krijgt niet iedereen dezelfde kansen in de zoektocht naar een woning. Velen worden afgewezen op basis van hun niet Nederlandse uiterlijk en achternaam. De Rijksoverheid heeft nu beloofd daar iets tegen te doen.
Uit al van onderzoeken blijkt al jaren sprake te zijn van woondiscriminatie. Niet westerse allochtonen die worden afgewezen vanwege hun huidskleur en/of niet-Nederlandse achternaam. Dit levert vaak frustraties op en brengt levens in problemen. Ook uit recente onderzoek uit de monitor discriminatie bij woningverhuur 2021 en 2022 van het Verwey-Jonker Instituut is gebleken dat het probleem bestaat en dat het aanpak nodig heeft vanwege haar omvang.
Het probleem
Geen huis kunnen vinden is vaak aanleiding voor andere problemen in mensen hun levens. Bijvoorbeeld psychische problemen, ziektes door stress, geen baan kunnen vinden en daklozen raken. Het is uiteindelijk dan moeilijk om uit deze moeilijkheden weer uit te komen. Wat dus voor nog meer problemen zorgt in mensen in hun levens.
Hoewel er voorzichtig positief nieuws in sommige gebieden van het land, zoals in Utrecht, is het probleem nog steeds enorm groot en dient aangepakt te worden. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Samen in actie
Daarom gaat Rijksoverheid zich, samen met gemeenten, IVBN, VastgoedBelang, Vastgoedpro, VBO, Vastgoedmanagement Nederland, NVM, Aedes en Discriminatie.nl, actief inzetten om woondiscriminatie tegen te gaan, dat meldt Rijksoverheid op hun website.
Dat willen ze doen door voorlichtings- en bewustwordingscampagne te starten om discriminatie samen de deur te wijzen. De campagne is onderdeel van de aanpak woondiscriminatie.
Wie in de tussentijd nog woningzoekende is en discriminatie op de woningmarkt ervaart, kan zijn hof haar klacht indienen op discriminatie.nl.