Yassine Boubout ging in zijn schoolpauze even naar het winkelcentrum. Daar werd hij voor terrorist aangezien, moest hij op zijn knieën en werd hij onder schot gehouden door de Belgische politie.
De 18-jarige Yassine die Lo en sport studeert in Antwerpen ging afgelopen maandag in zijn schoolpauze even naar het winkelcentrum om zijn lunch te kopen. Toen werd hij meteen achtervolgd door de politie en werd hij onder schot genomen toen hij de winkel uitkwam. Daarna moest hij 20 minuten lang op zijn knieën.
“Richting de kassa werd ik door een agent, met een oorlogswapen naar mijn gezicht gericht gecommandeerd om op mijn knieën te gaan.” vertelt Yassine.
Wij spraken Yassine en vroegen naar zijn verhaal.
Angst
“Vol angst, adrenaline en verbazing vraag ik verstijft wat de reden was dat er een wapen op mij wordt gericht. “Op u knieën verdoemen,” kreeg ik herhaaldelijk te horen als antwoord. Ik zak direct op mijn knieën en zie langs alle kanten agenten mij omsingelen, van zwaar bewapend tot agenten in burger. Ik bleef maar roepen uit angst dat ik “een student ben die net van school komt.”
Maar Yassine krijgt geen gehoor. Het wapen blijft zijn richting oprijzen. “Een foute beweging en ik kon een kogel door mijn hoofd hebben gekregen,” vertelt hij. Vervolgens wordt zijn tas doorzocht, al zijn schoolspullen worden op de grond gegooid en wordt hij gearresteerd, meegenomen en in een cel gegooid.
Moslim
Yassine zegt dat dit allemaal is gebeurd omdat hij moslim is. Etnische profilering. “Daar zat ik dan zonder enige weet waarom. Een student die een middagmaal ging kopen. 20 minuten lang op zijn knieën met zijn handen omhoog met geweren op mij gericht en omringd door agenten. Ben ik een terrorist? Is dit omdat ik moslim ben? Heb ik iets misdaan? Dat waren de vragen die in me opkwamen,” vertelt Yassine. Maar hij kreeg geen antwoord en geen uitleg. Niets. Een vrouw zou melding hebben gemaakt van een verdacht persoon. Signalementen? “Een moslim in een grijze joggingbroek en een rugtas.” Dat was aanleiding genoeg voor de politie om hem inderdaad als verdacht te zien en hem als een terrorist aan te vallen en wapens op hem te richten.
Media zweeg
De Belgische media die ter plekke verslag deed over de “dreiging” haalde enkel verhaal bij de politie. Zowel de politie als de media wilden het verhaal van Yassine niet vertellen. Het kwam in de media alsof er niets was gebeurd en Yassine niet bestond. Yassine zegt dat oneerlijk te vinden.
Trauma
Aan onze redactie vertelt Yassine dat hij een trauma heeft opgelopen. Hij is in shock en nog steeds bang. “Ik zag de dood voor mijn ogen. Mensen zijn bang voor de terroristen, ik ben banger voor de politie geworden dan voor terroristen. Ik ben immers onder vuur gehouden door hen. Als moslim zijnde weet ik, met zoveel politie in de stad, dat de kans groot is dat dit weer gebeurd. De kans dat een terrorist iets doet is vele maler kleiner.”
De politie heeft geen nazorg verleend. Inmiddels heeft Yassine op eigen initiatief de huisarts opgezocht omdat hij nog in shock is en getraumatiseerd is.
Geen vertrouwen meer
Yassin vertelt aan onze redactie dat hij geen vertrouwen meer heeft in de politie. “Van de politie verwacht ik ook niets. Er wordt een klacht ingediend, maar zoals gewoonlijk gaan ze dit niet serieus nemen,” is zijn verwachting. En dan heeft Yassine ook nog een boodschap; “Jongeren worden dit beu! Ik word dit beu! Hoe kunnen we normaal functioneren als er telkens een sticker met “mogelijk terrorist” op je voorhoofd wordt geplakt. Dit is hoe je radicalisme kweekt. Dit is wat IS in zijn voordeel gebruikt.”
Van negatief naar positief
Omdat zulke incidenten vaker voorkomen in Belgie roept Yassine een hashtag in het leven waarmee andere hun verhaal ook kunnen delen.
“Ik start een hashtag op. Hashtag #MusliminBelgium. De reden hiervoor is dat mijn verhaal niet het enige verhaal is en de anderen ook gehoord moeten worden, om zo eindelijk mensen wakker te krijgen!”
Foto ANP / Marco de Swart